Pensioenen en AI; bereid je voor om in 2026 te voldoen aan de AI-act

Chris Vinke, CEO & oprichter GRN Consultancy

GRN-Portretfoto-Karima-Chraag

Karima ChraaSenior analist

In de pensioenmarkt wordt steeds meer gekeken naar AI om de dienstverlening voor de klanten te optimaliseren. Een voorbeeld hiervan is AI gebruiken voor de keuzebegeleiding en pensioencommunicatie. Om optimaal gebruik te kunnen maken van AI is het hebben van goede data een vereiste. De Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) heeft gerealiseerd dat pensioenfondsen beter naar de eigen kwaliteit van de data zijn gaan kijken. Voordat pensioenfondsen kunnen invaren in de nieuwe regeling, dient de data van voldoende kwaliteit te zijn. Voor de pensioenfondsen is dit een goed startpunt om aan de slag te kunnen met AI. Een andere wet waaraan de pensioenfondsen zich dienen te houden is de AI-act.

De AI-act

In 2026 gaat de AI-act in. Het doel van de AI-act is het bevorderen van betrouwbare en veilige AI in Europa en daarbuiten. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende risicoklassen, waarbij hoe hoger de klasse hoe hoger de vereisten. De pensioenfondsen dienen zelf te beoordelen in welke risicoklasse de AI-systemen vallen. Het regelgevingskader definieert vier risiconiveaus voor AI-systemen.

Pensioenen-en-AI-Regelingskader-AI-systemen
Figuur: Regelingskader AI-systemen

Het is essentieel dat professionals zich bewust zijn van de regels en voorschriften met betrekking tot het gebruik van AI in pensioendiensten. Door een diepgaand begrip te hebben van de wetgeving kunnen bedrijven er voor zorgen dat ze voldoen aan de vereisten en ethische normen, wat de geloofwaardigheid en het vertrouwen van klanten kan versterken. Echter, indien AI-systemen getraind worden met persoonsgegevens, is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing.

Om te voldoen aan de AI-wetgeving en effectief gebruik te maken van AI in pensioenen, is het noodzakelijk dat professionals binnen de sector zich blijven bijscholen. Het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van AI-compliance en -implementatie is essentieel om te kunnen profiteren van de voordelen die AI biedt, terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan de wettelijke vereisten. Trainingen en opleidingen gericht op AI-ethiek, privacybescherming en transparantie kunnen waardevolle instrumenten zijn voor professionals die werkzaam zijn inde pensioensector.